Επισκεψεις
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday9
mod_vvisit_counterYesterday4
mod_vvisit_counterThis week9
mod_vvisit_counterLast week31
mod_vvisit_counterThis month78
mod_vvisit_counterLast month978
mod_vvisit_counterAll days26137

We have: 5 guests online
Your IP: 3.227.235.220
 , 
Today: Σεπ 15, 2019
Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους
Ηλεκτ. Διαβούλευση

forum

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Last month September 2019 Next month
M T W T F S S
week 35 1
week 36 2 3 4 5 6 7 8
week 37 9 10 11 12 13 14 15
week 38 16 17 18 19 20 21 22
week 39 23 24 25 26 27 28 29
week 40 30
Συνδεση Χρηστων
Τελαυταια νεα Forum
No posts to display.

 Καθιέρωση ενός ηλεκτρονικού εργαλείου συμμετοχής και διαβούλευσης των εμπλεκόμενων ομάδων

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων προστατευόμενων περιοχών περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών συλλογής πληροφοριών, σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων, παρακολούθησης με βασικό σκοπό την ισορροπία ανάμεσα σε περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αναψυχικούς στόχους. Για την επιτυχή εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, κρίνεται εξαιρετικά χρήσιμη η διαβούλευση και η συμμετοχή των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων ομάδων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά και στην υλοποίησή τους. 

Οι ομάδες-στόχοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: α) φορείς υλοποίησης του προγράμματος αλλά και δημόσιες υπηρεσίες που συμμετέχουν στον Περιβαλλοντικό και/ή Περιφερειακό Σχεδιασμό, και β) παράγοντες που εμπλέκονται σε θέματα εφαρμογής στρατηγικών για τις Παράκτιες Προστατευόμενες Περιοχές ή επηρεάζονται από αυτές, όπως π.χ. οικονομικοί παράγοντες, τουριστική βιομηχανία, απειλούμενοι ιδιοκτήτες, επενδυτές, η επιστημονική κοινότητα αλλά και το ευρύ κοινό, υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, δημόσιοι υπάλληλοι, πολίτες, ΜΚΟ κ.λπ. 

Για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα τεχνολογικά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας καθώς δίνουν τη δυνατότητα για ευρεία και γρήγορη διάχυση της πληροφορίας, για έκφραση απόψεων καθώς και για διάδοση των αποφάσεων. 

Στο παραπάνω πλαίσιο η παρούσα δράση αφορά:

- Στη διάδοση των διαδικασιών για τη συμμετοχή στην άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής μέσα από την εφαρμογή τεχνικών αποτελεσματικής διαχείρισης και ηλεκτρονικής συνεργασίας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, της διαβούλευσης αλλά και της εφαρμογής κρίσιμων περιβαλλοντικών πολιτικών. 
Στην ενεργό εμπλοκή πολιτών και/ή οργανωμένων ομάδων ενδιαφέροντος με τη χρήση νέων τεχνολογιών (οπτικοακουστικών) στην εφαρμογή νέων αλλά και τροποποίηση προηγούμενων περιβαλλοντικών πολιτικών προστασίας.


- Για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εργαλείου συμμετοχής και διαβούλευσης θα ακολουθηθεί μια δομημένη και συστηματική προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η διαμόρφωση των επιμέρους στοιχείων του συστήματος (χρήστες, εργαλεία, μέσα, πόροι, στόχοι) αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύνολο σχέσεων. Βασικός σκοπός είναι να διερευνηθεί πώς οι βασικές συνιστώσες που αφορούν στη συμμετοχική διαδικασία, σε σχέση με τις Στρατηγικές Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης, μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αλλά και τους περιορισμούς της περιοχής. 

Βάσει του παραπάνω μεθοδολογικού πλαισίου, η ανάπτυξη του συστήματος διαβούλευσης διακρίνεται από τα ακόλουθα:

- Προσδιορισμός των σταδίων αλληλεπίδρασης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

- Λειτουργικές απαιτήσεις και τεχνικές ηλεκτρονικής συμμετοχής (απευθείας διαδικτυακές συζητήσεις κ.λπ.) που θα χρησιμοποιηθούν σε σχέση με 4 διαφορετικά στάδια που είναι δυνατό να προκύψουν: 1) χάραξη στρατηγικής, 2) προτάσεις σχετικές με νομοθεσία/στρατηγικές, 3) Διάχυση πληροφορίας και εφαρμογή στρατηγικών, 4) τροποποιήσεις και επικαιροποιήσεις.

- Καθορισμός διαγράμματος εργασιών-ενεργειών.

- Καθορισμός του τεχνολογικού πλαισίου/μέσων αλληλεπίδρασης καθώς και των τεχνολογικών λύσεων καθώς και περιγραφή της απαιτούμενης υποδομής και των βασικών στοιχείων του συστήματος.

- Διαχείριση του συστήματος.

- Καθορισμός του ηλεκτρονικού περιεχομένου και δεδομένων σε κάθε φάση.

- Ποικίλα θέματα και περιορισμοί του συστήματος.

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 18 Αύγουστος 2014 13:54)

 

        thumb_logolife                                                     thumb_natura2000-hr      

                                                     

                          Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας